onsdag 28 mars 2012

Torsdagens rätt; Skinksnitzel

Tor:  Skinksnitzel med klyftpotatis, sås, citron och ärtor.
Du behöver:

800 gram skinksnitzel
1 kg potatis
2 ägg
2,5 dl matlagningsgrädde
Ströbröd
Ansjovis
1 citron
400 gram ärtor
½ kg morötter
Till såsen:
1 köttbuljong
3 tsk ansjovisspad
1 dl vatten
(2 tsk gelé)
2, 5 dl grädde
1 dl mjölk
Tillagning:
 Börja med att skrubba potatisarna och dela dem i klyftor. Lägg dem i en ugnsfast form och ringla över lite olja och salt. Ställ in i ugnen på 225 grader i ca 45 min.
 Koka upp köttbuljong, vatten och ansjovisspad i en gryta. Låt puttra i 5-10 minuter, tillsätt grädden, mjölken och gelen och smaka av med eventuellt lite mer salt och tillsätt lite soja för färgens skull. Låt såsen stå och småputtra medans du gör köttet klart, red av den om den är för tunn. ( Lägg gärna i en skvätt vin om det skulle finnas hemma för smakens skull).
Banka ut köttet med en köttklubba . Vispa upp 2 ägg i en skål med en gaffel.  Doppa köttbitarna i de 2 uppvispade äggen (en i taget), vänd dem sedan i ströbröd på båda sidor och lägg dem i en het panna med smör. Låt steka på medelvärme i 3-4 minuter på varje sida, peppra och salta efter smak och tycke.

Skala och strimla morötterna och koka i ca 10 min (beroende på hur stora bitar man väljer att göra, känn efter med en tandpetare om de känns mjuka) salta lite i vattnet.  Koka även ärtorna enligt anvisningar på förpackningen.
Servera med klyftad citron att pressa över snitseln och ansjovis att lägga på. ( Om ni skulle ha kapris hemma är detta ett gott tillbehör som passar utmärkt till denna måltid)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar